FREESIA'S KWEKEN

Realiseren, registreren en relativeren


Freesia's kweken is een onophoudelijk creatief proces. Het is de basis voor mijn passie voor de bloem. Na jarenlang relativeren, realiseren en registreren heb ik de ervaring een bizar mooie bloem te kweken. Toch heeft de Freesia nog niet al haar geheimen prijsgegeven. Continu houdt de knopaanleg mij bezig, waardoor aldoor aangescherpte creatieve strategieën worden geboren. Met als doel een langere kam, grotere bloemen of een nog iets betere productie te realiseren.

Als je door de kas loopt, ziet de teelt er op het eerste oog niet moeilijk uit. planten die in de grond staan te groeien: simpel toch. Maar schijn bedriegt. De Freesia is een knol, wat het telen lastig maakt. Als de groeiomstandigheden niet goed zijn, stuurt de plant namelijk meer energie naar zijn knol dan naar zijn bloemen. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse plant komt bovendien tot bloei in de koele periode van het seizoen als het groeipunt voldoende koud is.

Dit groeipunt, dat bladeren, steel en bloemen afsplist, zit meestal boven in de plant. Maar bij de Freesia bevindt het zich op de knol onder de grond. De grondtemperatuur is daarom cruciaal voor de vorm en productie van de plant. Om de grondtemperatuur te sturen gebruiken we isolerende bodemstrooisels en slangen waar koud of warm water doorheen stroomt. Het eigenlijke kweken gebeurt dus ondergronds