HISTORIE

In 1929 kocht opa Pieter van Velden een stuk grond aan de Naaldwijkseweg in ’s-Gravenzande om hier tuinder te worden. Het lukte hem om aan Freesia-zaad te komen en er bloemen van te kweken. Toen later Freesia’s niet meer uit zaad maar uit knollen werden vermeerderd, ging opa over op de handel in knollen. Hij voorzag menig kweker van Freesia-knollen en kocht de partijen na de bloei weer op. Zowat iedereen in het Westland kende hem wel, opa-met-de-hoed.

Hierna was het de beurt  aan zoon Willem. Onder diens bezielende leiding groeide het bedrijf uit tot een up to date tuinbouwbedrijf; een van de eerste ook die overstapten van vervuilende kolen op aardgas om de kas te verwarmen. Later volgden dubbel glas, CO2-voorziening en innovaties op het gebied van arbeid. De Freesia kreeg steeds meer een basisopstelling in het teeltschema en was samen met de Amaryllis nog één van de twee hoofdteelten op het bedrijf.

In 2001 hebben we een nieuw bedrijf gebouwd aan de Groeneweg en ben ik het bedrijf gaan leiden. na enige teeltronden bleek het handiger de Amaryllis-teelt vaarwel te zeggen en kon ik me volledig richten op de Freesia-kweek. Soorten werden gewisseld en het teeltschema werd jaarrond sluitend. Inmiddels kweek ik zo’n 25 jaar Freesia’s. Samen met de 60 jaar ervaring van zowel mijn vader als mijn opa zijn er in ons bedrijf dus heel wat jaren Freesia-ervaring aanwezig.